
רפואה תעסוקתית – כל מה שצריך לדעת
• מאמר זה הוא חלק מהתכנים אותם אנחנו שמחים לספק לקהל לקוחותינו: מנהלי מרכזים רפואיים, קליניקות ומרפאות.
בכתבה זו המומחים של ר.ר. מערכות מידע וטכנולוגיות מסבירים מהי רפואה תעסוקתית, מה התפקיד של רופא תעסוקתי, מי קובע כשירות לעבודה וכיצד מרפאות תעסוקתיות יכולות לשפר את השירות ולהתייעל בעזרת תוכנה מתקדמת לניהול המרפאה.

מה זה רפואה תעסוקתית?
רפואה תעסוקתית היא ענף חשוב וחיוני המתמקד בשמירה על בריאות העובדים במקום עבודתם. תחום הרפואה התעסוקתית עוסק במניעת מחלות ופציעות הקשורות לעבודה, התאמת תנאי העבודה ליכולות העובדים, קידום בריאות במקום העבודה, כולל קידום רווחת העובדים, ייעוץ למעסיקים בנושאים כמו בריאות ובטיחות תעסוקתית, בדיקות רפואיות לעובדים לפני קליטתם לעבודה ובמסגרת העסקתם, ביצוע בדיקות רפואיות תקופתיות ועוד.
ענף הרפואה התעסוקתית מקדם את הבריאות הפיזית והנפשית של עובדים בכל ענפי התעשייה ותחומי העיסוק, ובנוסף הוא שואף לשפר ולקדם נושאים כמו רווחה חברתית בקרב עובדים. חשוב לזכור כי מעסיקים רבים סובלים מעזיבת עובדים איכותיים על רקע של מחלות ובעיות בריאות, כאשר חלק מהבעיות הרפואיות של עובדים נובע ממחלות מקצוע, תנאי העסקה לקויים, סיכונים בסביבת העבודה, אי התאמה למאפייני העבודה, חשיפה לגורמים מזיקים וכד'.
רפואה תעסוקתית במדינת ישראל
כדאי לדעת כי תחום הרפואה התעסוקתית בישראל מוסדר בחוק, ושירות זה ניתן מתוקף כוחו של חוק בריאות ממלכתית, תשנ"ד-1994, ומתוקף של פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש), תש"ל-1970 ומהתקנות הנגזרות מהפקודה.
תקנות הבטיחות בעבודה מחייבות את המעסיקים לשלוח את העובדים לבדיקות תקופתיות, בהתאם להוראות הפקודה. את הבדיקות של רופא תעסוקתי ניתן לערוך בקופות החולים, כנדרש בחוק, ויש אפשרות לערוך את הבדיקות גם במכונים רפואיים, מרפאות חוץ של מרכזים רפואיים, מרפאות של מפעלים ומוסדות להשכלה גבוהה כמו אוניברסיטאות ועוד. יחד עם זאת, העובדים חייבים לעבור את הבדיקה רק במרפאות שהוסמכו לכך על ידי שר הרווחה ושר הבריאות.
משרד הבריאות הקים מחלקה לבריאות העובד על מנת לשפר ולשמר את הבריאות והתפקוד של כלל העובדים בישראל. המחלקה מקדמת נושאים חיוניים כמו קידום סביבת עבודה בטוחה ובריאה, קידום התנהגות בריאותית ובטיחותית במקומות העבודה, איתור סיכונים ומפגעים בריאותיים, הבטחת אמצעי מיגון מתאימים ועוד.
מהן הדרישות המוסדרות בחקיקה בישראל?
תחום הרפואה התעסוקתית מוסדר בתקנות וחוקים שונים ומטרתו להגן על בריאות העובדים, למנוע מחלות ופגיעות במקום העבודה ולסייע למעסיקים לספק לעובדים סביבת עבודה בריאה ובטוחה יותר, כולל התאמת מאפייני העבודה לעובדים עם מוגבלות רפואית כזו או אחרת.
החוק בישראל מחייב את המעסיקים לספק לעובדים שירותי רפואה תעסוקתית, לכן הם אחראים על הנושאים הבאים:
- לאפשר לעובדים לעבור בדיקות רפואיות תקופתיות, במהלך העסקתם.
- למנות רופא תעסוקתי מוסמך.
- לבצע בדיקות רפואיות למועמדים לעבודה.
- לשמור פנקס בריאות לכל עובד.
- לספק סביבת עבודה בריאה ובטוחה.
- להתאים את משימות העבודה ליכולות של עובדים בעלי מגבלות רפואיות.
מה התפקיד של רופא תעסוקתי?
רופא תעסוקתי הוא מומחה בתחום הרפואה התעסוקתית שעבר 4 שנות התמחות ומחזיק בתואר שני בבריאות בתעסוקה. ההתמחות שלו כוללת 3 שנים ברפואה תעסוקתית, 9 חודשים ברפואה פנימית ותקופות קצרות יחסית במקצועות רפואיים רלוונטיים כמו אורתופדיה, פסיכיאטריה, אפידמיולוגיה וכו'. כמו כן, עליו לעבוד בהצלחה בחינות רישוי לקבלת התואר.
התפקיד של רופא תעסוקתי כולל:
- ייעוץ למעסיקים.
- בדיקות כושר עבודה.
- בדיקות מעקב תקופתיות לעובדים.
- בדיקת קבלה למועמדים למקום עבודה.
- מעקב אחד עובדים שנפגעו בגלל תנאי עבודה.
- ייעוץ מקצועי לעובדים לגבי השפעה בריאותית אפשרית בגלל חשיפה לגורמים מזיקים ולסיכונים במקום העבודה.
- הטמעת תוכניות לקידום הבריאות במקומות העבודה.
לסיכום, רפואה תעסוקתית חיונית לשמירה ולהגנה על עובדים. כדי לייעל ולשפר את השירות בתחום הרפואה התעסוקתית כדאי לשלב תוכנה מתקדמת מבית ר.ר. מערכות, התוכנה כוללת פתרונות מתקדמים לניהול המרפאה בהתאם לצרכיה הייחודיים.
חברת ר.ר. מערכות מפתחת מערכות תוכנה איכותיות ומבוססות טכנולוגיות עדכניות בתחומי הבריאות, הרפואה והאופטיקה, בהתאמה לצרכי הלקוח. לחצו כאן ליצירת קשר ולקבלת מידע נוסף.