מה הם האתגרים שבטיפול ביתי?

• מאמר זה הוא חלק מהתכנים אותם אנחנו שמחים לספק לקהל לקוחותינו: מנהלי מרכזים רפואיים, קליניקות ומרפאות.

ההחלטה האם להעביר את החולה לטיפול תומך בבית או אשפוז ביתי טומנת בחובה סוגיות רבות וחששות הן אצל המטופל והן אצל בני משפחתו. בשנים האחרונות קופות החולים החלו להפעיל יחידות לטיפול רפואי, סיעודי ושיקומי בבית המטופלים, כלומר טיפול פליאטיבי (תומך), וכיום חולים רבים במגוון רחב של מחלות ומצבים רפואיים המרותקים לביתם יכולים לקבל שירותי רפואה מרחוק במסגרת הטיפול הביתי, אך יש מספר אתגרים בטיפול זה.

מטופל בטיפול ביתי

מערכת הבריאות בישראל נחשבת למתקדמת ולאחת מהטובות בעולם, אך ידוע לכל כי יש עומס רב בבתי החולים והמרפאות והמטופלים חשופים לסיכונים כמו זיהומים העלולים לסכן את בריאותם. לכן, במצבים רפואיים מסוימים יש חלופה אטרקטיבית לאשפוז במחלקות השונות, והחלופה היא טיפול ביתי.  

באופן כללי, טיפול ביתי מהווה חלופה לאשפוז בבתי חולים, והטיפול מוענק בסביבת הנוחה והבטוחה של המטופל. הטיפול מותאם למצבו ולצרכיו הייחודיים של המטופל ויכול לכלול ביקורי בית של רופאים ואחיות. 

העדפת המטופל

אחד מהאתגרים שבטיפול ביתי הוא העדפת המטופל. נכון, ישנם יתרונות רבים ומשמעותיים לטיפול הביתי כמו הקלה על העומס הרב במרפאות, הימנעות מחשיפה לזיהומים, עלויות, נוחות, החלמה בסביבה הביתית והמוכרת ועוד. יחד עם זאת, חלק מהמטופלים והחולים, בעיקר חולים המשתייכים לגיל השלישי, מעדיפים לקבל טיפול במרפאה או בבית חולים, לעיתים בגלל הרגל ולעיתים בגלל בדידות ורצון לקבל יחס אישי מהצוותים הרפואיים, לכן חשוב להתייחס גם להעדפת המטופל ולהתאים עבורו את הטיפול המיטבי.

לכן, כאשר מציעים טיפול או אשפוז ביתי לחולה חשוב להתייחס להעדפה האישית של המטופל. במסגרת אשפוז בבית המטופל מקבל ביקורים מרופאים ואחיות, ולרוב בני המשפחה מסייעים למטופל. הרופאים מציגים את היתרונות בטיפול הביתי, והמגמה היא להקל על העומס בבתי החולים ולמנוע ממטופלים חשיפה לזיהומים.

בטיחות המטופל

ללא ספק נושא בטיחות המטופל במסגרת שירותי הרפואה מרחוק והטיפול הביתי מהווה אתגר של ממש עבור המטופלים וצוותי הרפואה. במסגרת האשפוז הביתי קיימים סיכונים שחייבים להתייחס אליהם מראש כמו תנאי היגיינה, תשתיות שאינן מתאימות לאשפוז ולטיפול בבית, קושי לנטר את מצבו הרפואי של המטופל מרחוק, זמינות של הצוות הרפואי, חשש לניצול של המטופל, היעדר השגחה רפואית צמודה וצוות מיומן שיכול לספק מענה מהיר ומקצועי בשעת צורך ועוד.

בטיפול הביתי המטופל לוקח חלק פעיל בתהליך הריפוי שלו, לכן יש לוודא מראש האם הוא מסוגל לתפעל מכשור רפואי לביש לצורך בדיקות וניטור מדדים שונים, האם בני משפחתו יכולים לסייע ולדאוג לצרכיו במהלך האשפוז הביתי, וחשוב לבדוק האם הבעיה הכרונית ממנה הוא סובל מאפשרת את המשך הטיפול הנחוץ במסגרת הביתית. 

היעדר תשתית תומכת

כאשר מטופל נמצא בביתו ומקבל שירותי רפואה מרחוק או שהוא מאושפז בבית בהתאם להמלצת הרופא, אין תשתית תומכת ומצילת חיים בהישג יד כפי שיש בבתי החולים ובמרפאות, למשל מכשיר החייאה (דפיברילטור), אולטרסאונד, ציוד רפואי אחר, תרופות מצילות חיים וכמובן רופאים ואחיות. לכן, יש מצבים שבהם המטופל חייב להתאשפז בבית חולים כדי להיות תחת השגחה צמודה ולקבל מענה מהיר בכל בעיה. 

תמיכה נפשית

אדם המאושפז בביתו ומרותק למיטה זקוק לעזרה מאחרים, וברוב המקרים הנטל נופל על בני משפחתו, אלא אם המצב הסיעודי של החולה מאפשר לו לקבל מטפל צמוד. חלק מהריפוי מבוסס על תמיכה נפשית לחולה, אך בטיפול הביתי החולה שוהה לבד לכן מעבר לאתגרי הטיפול הרפואי מרחוק יש להתייחס גם להיבט הנפשי ולספק למטופלים תמיכה נפשית באמצעים שונים כדי לסייע להם להחלים.

לסיכום, טיפול ביתי מציע יתרונות רבים ובשנים האחרונות המגמה לספק שירותי רפואה מרחוק הולכת ותופסת תאוצה, לכן חשוב להתייחס גם לאתגרים שבטיפול ובאשפוז הביתי ולהתאים את הטיפול המיטבי בהתאם למצבו הרפואי והנפשי של החולה. בעזרת המערכת המתקדמת של ר.ר מערכות ניתן לשלב טיפול ביתי ושירותי רפואה מרחוק כיוון שפתרונות התוכנה של החברה כוללים כלים טכנולוגיים המתאימים לגופים המציעים טיפול ביתי.


חברת ר.ר. מערכות מפתחת מערכות תוכנה איכותיות בהתאמה טכנולוגית עדכנית בתחומי הבריאות, הרפואה והאופטיקה, ע"פ צרכי לקוחותיה ובהתאם לתחומי התמחותם ותהליכי פעילותם. לחצו כאן ליצירת קשר ולקבלת מידע נוסף.