מאמר זה הוא חלק מהתכנים אותם אנחנו שמחים לספק לקהל לקוחותינו: מנהלי מרכזים רפואיים, קליניקות ומרפאות.
מטופל המוגדר כחולה סופני זכאי לטיפול פליאטיבי, כלומר טיפול תומך, שמטרתו להעניק לו טיפול רפואי מקצועי על מנת להקל עליו ועל בני משפחתו הקרובה. הטיפול הפליאטיבי נועד להתמודדות עם כאבים וסימפטומים של המחלה או הבעיה הרפואית ובנוסף הטיפול התומך מסייע למטופל בהתמודדות עם ההתנהלות והפעילויות היומיומיות, והמטרה היא לאפשר למטופל ובני משפחתו לחיות חיים נורמליים ככל שניתן.
כאשר מטופל מגיע למצב של מחלה קשה וחשוכת מרפא הוא זכאי לטיפול פליאטיבי במסגרת הוספיס ביתי או הוספיס אשפוזי. שירותי הוספיס מיועדים למתן טיפול תומך במסגרת שבה נמצא החולה הסופני, וניתן לקבל את הטיפול במסגרת מחלקות האשפוז בבתי חולים, בתי אבות ומוסדות הוספיס או במסגרת טיפול ביתי. מה ההבדלים בין שתי מסגרות ההוספיס? מהם היתרונות של הוספיס ביתי לעומת הוספיס אשפוזי? המומחים של ר.ר. מערכות מידע וטכנולוגיות בע"מ הכינו כתבה בנושא.
מהו טיפול פליאטיבי (תומך)?
חולים רבים במגוון רחב של מחלות קשות ומצבים רפואיים ותפקודיים חמורים, זכאים לקבל טיפול פליאטיבי דרך קופת החולים אליה הם משתייכים. כדאי לדעת כי הטיפול הפליאטיבי כלול בסל הבריאות וחוק ביטוח בריאות ממלכתי מבטיח טיפול הולם לחולים במחלות חשוכות מרפא ומסכנות חיים. הטיפול הפליאטיבי ניתן על ידי צוות מקצועי ורב תחומי הכולל רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, רוקחים ומטפלים מתחום הרפואה המשלימה, והטיפול כולל מעורבות של בני משפחתו של המטופל.
הטיפול התומך נועד להקל על חומרת התסמינים של המחלה הקשה או הטיפול המורכב, למשל הקלה בהתמודדות עם סימפטומים גופניים כמו כאב, קשיי נשימה, הפרעות שינה, בחילות, הקאות, עצירות וכו', והטיפול כולל תמיכה רגשית למטופל ולבני משפחתו. בנוסף לזאת, הטיפול נועד לשפר את איכות חייהם של המטופל ומשפחתו הקרובה.
אילו מסגרות הוספיס קיימות?
כאמור, יש שתי מסגרות עיקריות לטיפול הפליאטיבי, וכיום רוב המטופלים הסובלים ממחלות קשות, חשוכות מרפא ומסכנות חיים, בוחרים להישאר בקהילה ובחיק בני משפחתם הקרובה. לכן, חשוב לציין כי מטופל הזכאי לטיפול תומך יכול לבחור בין אפשרות להוספיס אשפוזי בבית חולים כללי או במוסד סיעודי לבין אשפוז בית, כלומר הוספיס ביתי.
ראוי לציין כי בשנים האחרונות יותר ויותר מטופלים מבקשים לסיים את חייהם במיטתם בבית ולא במסגרות ההוספיס האשפוזי. בשנת 2005 הכנסת אישרה את חוק החולה הנוטה למות, והחוק קובע כי זכותו של כל אדם הנוטה למות, כמו גם זכותם של בני משפחתו, לקבל טיפול תומך.
מה היתרונות שבהוספיס ביתי לעומת הוספיס אשפוזי?
רבים מהחולים הזכאים לשירות הוספיס מתלבטים יחד עם בני משפחתם הקרובה האם לקבל את השירות בבית או במסגרת הוספיס אשפוזי. יש סיבות רבות מדוע הפתרון של ההוספיס הביתי הפך לשירות המועדף בקרב חולים במחלות חשוכות מרפא. היתרונות העיקריים שבהוספיס הביתי לעומת הוספיס אשפוזי הינם:
- טיפול ביתי ניתן בסביבה המוכרת והנוחה ביותר לחולה הסופני הנוטה למות.
- טיפול פליאטיבי פרטני ומותאם אישית הניתן על ידי צוות מקצועי רב תחומי.
- ההוספיס הביתי מבטיח טיפול הוליסטי הכולל טיפולים פיזיים, מנטליים, רגשיים וכיום גם רוחניים.
- ההוספיס בבית המטופל מקל על המשפחה הקרובה ומאפשר להם לתמוך בחולה ולהתמודד טוב יותר עם הסיטואציה מורכבת.
- הוספיס בית מאפשר לחולה למות בכבוד.
- שיפור באיכות החיים של המטופל ובני משפחתו.
- הטיפול משלב בין שירותי רפואה מרחוק לבין שירותים רפואיים הניתנים בבית המטופל.
- ההוספיס בבית מקל על המשפחה הקרובה מבחינה כלכלית.
הכתבה באדיבות ר.ר. מערכות מידע וטכנולוגיות. החברה מתמחה בפיתוח תוכנות בתחומי הרפואה והאופטיקה, לרבות תוכנה לניהול מרפאה או מרכז רפואי התומכת בשירותי הרפואה הביתית, כולל הוספיס ביתי. למידע נוסף ולייעוץ מקצועי לחצו כאן ליצירת קשר.