• מאמר זה הוא חלק מהתכנים אותם אנחנו שמחים לספק לקהל לקוחותינו: מנהלי מרכזים רפואיים, קליניקות ומרפאות.
ביולי 2024 אישרה הכנסת את הצעת החוק לניוד מידע רפואי שיזם יו"ר ועדת הבריאות, חבר הכנסת יונתן מישרקי. החוק קובע כי כל אדם רשאי להעביר את המידע הרפואי הקיים עליו לכל קופה אחרת או לגורם מקצועי אחר במערכת הבריאות, תוך שמירה קפדנית על אבטחת המידע ופרטיות המידע על האדם.
באופן כללי, חוק ניוד מידע רפואי, התשפ"ד-2024, נועד לאפשר לכל אדם לנייד את המידע הרפואי שלו בקלות וללא ביורוקרטיה מתישה, כמובן בהסכמה מלאה של האדם לשחרור המידע הרפואי שלו. כך ניתן להעביר את המידע הרפואי בין קופות החולים ולגורמים מקצועיים אחרים במערכת הבריאות, בהתאם לצרכיו האישיים והבריאותיים של המטופל.
כדי לנייד את המידע הרפואי, המטופל חייב לחתום על טופס הסכמה ייעודי. בנוסף לזאת, החוק החדש נועד לקדם את הצגת המידע הרפואי באופן דיגיטלי באזור האישי של המבוטח, וכך כל מטופל יכול לקבל גישה מהירה ומקיפה למידע הרפואי השמור עליו בקופת החולים, והוא יכול לשמור על רצף טיפולי ולקבל שירות רפואי טוב יותר.
מהפכת המידע הגיעה גם אל מערכת הבריאות
לאורך השנים המידע הרפואי על כל מטופל ומטופל בישראל, נשמר בתיק הרפואי האישי בקופת החולים אליה המטופל השתייך. כאשר המטופל היה מעוניין לעבור לקופת חולים אחרת הוא נתקל בחסמים ביורוקרטיים מאחר שקופות החולים הערימו קשיים על העברת המידע הרפואי, ובמקרים רבים המידע שהועבר היה חלקי וחסר, כיוון שקופות החולים העבירו מידע מודפס, ובנוסף הן דרשו מהמטופלים לקבל אישור מיוחד ממחלקת הרשם בקופה כדי לקבל מסמך כזה או אחר.
בשנים האחרונות קידמה מערכת הבריאות בישראל את מהפכת הבריאות הדיגיטלית. משרד הבריאות התווה את התוכנית הלאומית לבריאות דיגיטלית, על מנת להנגיש את המידע הרפואי למטופל ולגורמים שונים, לשפר את השירות למבוטחים ולהעביר את המטופל למרכז הבמה, בין היתר כדי להפוך את המטופל לגורם מרכזי ולשותף פעיל ודינמי בתהליך הטיפול, במיוחד כיום כאשר יש מגמה לעבור לשירותי רפואה מרחוק ולטיפול ביתי.
מטרות חוק ניוד מידע רפואי
- זרימת המידע הרפואי בין כל הגורמים המקצועיים במערכת הבריאות (קופות חולים, מרכזי רפואה, מרפאות, מרכזי שיקום, בתי חולים פסיכיאטריים, מוסדות גריאטריים וכו').
- שיפור שירותי הרפואה בישראל.
- ניוד קל וללא חסמים ביורוקרטיים של המידע הרפואי האישי.
- המשכיות ברצף הטיפול.
- התייעלות של מערכת הבריאות וחיסכון בזמן ובמשאבים.
- המטופל ניצב במרכז ומשמש כשותף פעיל ומוביל.
- גישה מהירה ופשוטה המאפשרת למטופל לעיין ולבדוק תיק רפואי ממוחשב בשירותי הדיגיטל.
- מזעור התופעה של בדיקות כפולות וטיפולים כפולים.
- אבטחת מידע ושמירה על פרטיות בסטנדרטים גבוהים במיוחד.
חשוב לציין כי החוק נועד להעביר בקלות מידע רפואי על מטופלים בין נותני שירותי הבריאות בישראל, ולצורך ניוד המידע יוקם ממשק ייעודי ומאובטח שיספק הגנה על פרטיות המטופלים. החוק קובע כי העברת המידע אינה מוגבלת רק לקופות החולים ולבתי חולים כלליים, מאחר שהחוק קובע כי מבוטחי קופות החולים יוכלו לנייד את המידע הרפואי שלהם למוסדות רפואיים נוספים, באופן מקוון.
מגמה עולמית של מהפכת הבריאות הדיגיטלית
מערכת הבריאות בישראל נחשבת למתקדמת ולחדשנית, והצעת החוק לניוד המידע הרפואי משתלבת במהפכה הבריאות הדיגיטלית שמשרד הבריאות מקדם בארץ. ניוד קל של המידע הרפואי הפך למגמה בולטת בעולם, ובמדינות רבות החלו יוזמות של דיגיטציה של מערכת הבריאות, ומהלך חקיקה דומה בוצע כבר בארצות הברית ובאיחוד האירופי.
כמו כן, מערכת הבריאות המתקדמת באיחוד האמירויות הטמיעה כבר פלטפורמה חדשנית ופורצת דרך לניוד מידע רפואי, בעזרת הפלטפורמה הדיגיטלית של מאלפאי (Malaffi). הפלטפורמה מהווה כלי ליישום ניוד המידע הרפואי, והיא מאפשרת לתושבי איחוד האמירויות לנייד נתונים מלאים מתוך תיק רפואי ממוחשב לכל נותני השירות, באופן מקוון לחלוטין, והיישום המוצלח מוכיח את חשיבות הנושא והיתרונות של ניוד המידע הרפואי עבור המטופלים ומסודות הרפואה.
חברת ר.ר. מערכות מפתחת מערכות תוכנה איכותיות בהתאמה טכנולוגית עדכנית בתחומי הבריאות, הרפואה והאופטיקה, ע"פ צרכי לקוחותיה ובהתאם לתחומי התמחותם ותהליכי פעילותם. לחצו כאן ליצירת קשר ולקבלת מידע נוסף.