ההשפעה של בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) בעולמות הרפואה
• מאמר זה הוא חלק מהתכנים אותם אנחנו שמחים לספק לקהל לקוחותינו: מנהלי מרכזים רפואיים, קליניקות ומרפאות.
בינה מלאכותית יוצרת, באנגלית Generative AI, היא ענף בתחום הבינה המלאכותית המתמקד ביצירת תכנים חדשים מסוגים שונים כמו תמונות, טקסט, מוזיקה ועוד, וזאת באמצעות אלגוריתמים ומודלים מתקדמים של למידה חישובית. לבינה מלאכותית יוצרת יש יישומים רבים בכל תחומי החיים וענפי התעשייה, לרבות בתחום הרפואה.
בשנים האחרונות החלו ליישם מגוון רחב של כלי בינה מלאכותית ברפואה, כאשר הפוטנציאל הגלום בבינה מלאכותית יוצרת בעולמות הרפואה נמצא רק בתחילת הדרך, אך כבר היום היא משפרת משמעותית את דרכי האבחון, המחקר והטיפול הרפואי וההשפעות שלה ניכרות בכל עולמות הרפואה. כך לדוגמה, ניתן לבחור תוכנה לניהול מרפאה המגיעה עם כלים מובנים של בינה מלאכותית יוצרת, וה-AI הפך לכלי סיוע משמעותי בקבלת החלטות קליניות, בניתוח מידע רפואי ובניבוי מצבם של המטופלים.
השפעת בינה מלאכותית יוצרת על עולם הרפואה
חשוב לדעת כי בינה מלאכותית יוצרת היא למעשה שם כולל למגוון רחב של יישומים המבוססים על מודלי שפה מתקדמים, והיא מאפשרת ליצור ולהפיק תוכן חדש באמצעות שאילתה קצרה, למשל תוכן כמו טקסט, תמונה, סרטון, מוזיקה, קוד מחשב (תכנות) וכד', והתוכן החדש מופק על סמך מידע שהוזן למערכת לצורך אימון המודל.
לפי מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה על ידי חברת Precedence Research, שוק הבינה המלאכותית היוצרת בעולמות הרפואה עמד בשנת 2022 על שווי שוק של 1.07 מיליארד דולר, בשנת 2024 שווי השוק עומד על 1.95 מיליארד דולר ובשנת 2028 שווי השוק צפוי לעמוד על 21.74 מיליארד דולר.
התחומים המרכזיים בעולמות הרפואה אשר מושפעים מכניסתן של מערכות המבוססות על בינה מלאכותית ברפואה הינם:
אבחון ממצאי בדיקות וצילומי דימות
הבינה המלאכותית היוצרת יכולה לזהות אוטומטית ממצאים חריגים ולסמן אותם על הצילום, לשפר את איכות הצילום, לקצר זמן טיפול באירוע חירום ולסייע לרופאים לבחור בטיפול הנכון, ובנוסף היא יכולה לזהות מחלות בשלב מוקדם.
כלי מתקדם לניתוח ולהסקת תובנות בבדיקות מעבדה
ה-AI הוא כלי יעיל ומתקדם טכנולוגית לניתוח בדיקות מעבדה, לזיהוי מוקדם של מחלות ולהסקת תובנות.
ייעול וקיצור זמני הפיתוח של תרופות חדשות
בינה מלאכותית יוצרת הפכה לכלי מרכזי בפיתוח תרופות חדשות והיא מקצרת את זמני ושלבי הפיתוח, מפחיתה עלויות מחקר ופיתוח, משפרת את אחוזי ההצלחה של תרופות חדשות ובנוסף היא מאפשרת לייצר חלבונים חדשים לצורך פיתוח תרופות ולנטר בדיקות של תרופות חדשות באמצעות רקמות ואיברים על שבב.
חיזוי מצבים רפואיים
אחד מהשימושים המרכזיים של בינה מלאכותית יוצרת ברפואה הוא חיזוי וניבוי מצבים רפואיים. במהלך בדיקת דימות, הבינה המלאכותית היוצרת יכולה לאתר ממצאים חריגים ולזהות מחלה בשלב מוקדם, גם אם הבדיקה יועדה לזיהוי מחלה אחרת.
ניטור ואבחון מרחוק
אחת מההשפעות המרכזיות של שילוב בינה מלאכותית יוצרת במערכת הבריאות היא היכולת לנטר ולאבחן מחלות וממצאים לחריגים גם מרחוק. כיום, המגמה היא לעבור לשירותי רפואה מרחוק, לכן ה-AI משמש ככלי חשוב לניטור המטופלים והחולים השוהים בביתם.
מערכת תומכת בהחלטות הרופא
כיום יש שימוש בבינה מלאכותית יוצרת כמערכת התומכת בהחלטות הרופאים, מאחר שהטכנולוגיה החדשנית מהווה כלי סיוע התומך ומסייע לרופאים לקבל החלטות נכונות, מקצועיות וטובות יותר. בין היתר במסגרת שירותי הרפואה מרחוק ופענוח צילומי דימות.
הנגשת מידע רפואי
הבינה המלאכותית משתלבת היטב במערכות המחשוב, כמו תוכנה לניהול מרפאה או תוכנה לניהול מרכז רפואי, והיא יכולה לסייע בניהול מרפאה חכמה, ניהול תורים, שמירה על קשר רציף עם המטופלים, ביניהם גם חולים המקבלים שירותי רפואה מרחוק וטיפול ביתי, והיא מנגישה את המידע הרפואי ומסייעת לרופאים לקבל החלטות טובות ויעילות יותר.
לסיכום, לבינה מלאכותית יוצרת יש פוטנציאל רב לשיפור ולייעול עולמות הרפואה. הטכנולוגיה המתקדמת משפיעה כבר היום על תחומים רבים בעולם הרפואה, וגם אנחנו בחברת ר.ר. מערכות וטכנולוגיות משלבים את הבינה המלאכותית היוצרות בפתרונות התוכנה המתקדמים שלנו.
חברת ר.ר. מערכות מפתחת מערכות תוכנה איכותיות בהתאמה טכנולוגית עדכנית בתחומי הבריאות, הרפואה והאופטיקה, ע"פ צרכי לקוחותיה ובהתאם לתחומי התמחותם ותהליכי פעילותם. לחצו כאן ליצירת קשר ולקבלת מידע נוסף.